Hvad koster en varmepumpe i strøm?

Med en varmepumpe kan du på en meget miljøvenlig, energieffektiv og billig måde opvarme dit hjem. Selvom den kører på strøm, så producerer den mellem 3,5-5 gange så meget varmeenergi, som den bruger i el.

Men hvor mange kWh bliver det så til på et år? Hvad koster strømforbruget i kroner og øre? Og ikke mindst, hvornår har varmepumpen tjent sig selv hjem igen? Det er de spørgsmål, vi vil besvare her på siden.

Så meget strøm bruger de forskellige varmepumper

Bolius.dk har de med udgangspunkt i et parcelhus på 130 m2 fra 60'-70'erne udregnet og sammenlignet, hvad de forskellige varmeløsninger koster og bruger i energi hvert år. Og her kigges der både på etablering, strømforbrug og udgifter til service og vedligehold.

For de forskellige typer varmepumper kom de frem til følgende forbrug i strøm på et år:

  • Jordvarmepumpe: 5.246 kWh

  • Luft-til-vand varmepumpe: 5.746 kWh

  • Luft-til-luft varmepumpe: 3.732 kWh

Hvad koster en varmepumpe i strøm om året?

Umiddelbart virker det ligetil at gange strømforbruget med din kWh-pris på din el-regning i dag. Men så får du faktisk en pris, der er for høj.

Husk den reducerede el-afgift

For har du en varmepumpe som den primære varmekilde i din bolig, kan du nemlig få reduceret el-afgift for alt forbrug over 4.000 kWh om året. Og når en gennemsnitlig familie bruger omkring 4.500 kWh om året, så er det stort set hele varmepumpens el-forbrug, du kan få til en reduceret pris.

Og det gør en væsentlig forskel. Den normale el-afgift ligger i 2021 på 90 øre/kWh, mens den reducerede el-afgift i 2021 blev sænket til blot 0,8 øre/kWh. Begge tal er eksl. moms, så den reelle besparelse er faktisk over 1 kr./kWh.

Det koster en varmepumpe i kroner og ører om året i strømforbrug

Med det in mente er Bolius nået frem til en pris på 1,10 kr./kWh, og det giver følgende årsforbrug i kroner og øre:

  • Jordvarmepumpe: 5.771 kr.

  • Luft-til-vand varmepumpe: 6.321 kr.

  • Luft-til-luft varmepumpe: 4.105 kr.

Det er også de tre laveste årsforbrug i Bolius’ undersøgelse. Varmepumper er altså billigere i drift end alle andre varmeløsninger – også træpiller og fjernvarme.

Hvornår har en varmepumpe tjent sig selv hjem?

Anskaffelsespris

Bolius har også kigget på, hvor lang tid der går, før en varmeløsning har tjent sig selv hjem igen. Til det har de taget udgangspunkt i følgende anskaffelsespriser:

  • Jordvarmepumpe: 125.000 kr.
  • Luft-til-vand varmepumpe: 90.000 kr.
  • Luft-til-luft varmepumpe: 15.000 kr.

Anskaffelsespris

Bolius har også kigget på, hvor lang tid der går, før en varmeløsning har tjent sig selv hjem igen. Til det har de taget udgangspunkt i følgende anskaffelsespriser:

  • Jordvarmepumpe: 125.000 kr.
  • Luft-til-vand varmepumpe: 90.000 kr.
  • Luft-til-luft varmepumpe: 15.000 kr.

Tilbagebetalingstid

Anskaffelsesprisen har Bolius lagt sammen med de årlige udgifter til bl.a. drift og service og regnet ud, hvornår de forskellige varmepumper har tjent sig selv hjem:

  • Jordvarmepumpe: ca. 20 år
  • Luft-til-vand varmepumpe: ca. 15 år
  • Luft-til-luft varmepumpe: ca. 15 år

Tilbagebetalingstid

Anskaffelsesprisen har Bolius lagt sammen med de årlige udgifter til bl.a. drift og service og regnet ud, hvornår de forskellige varmepumper har tjent sig selv hjem:

  • Jordvarmepumpe: ca. 20 år
  • Luft-til-vand varmepumpe: ca. 15 år
  • Luft-til-luft varmepumpe: ca. 15 år

Husk, at du ofte kan få tilskud til etablering af en varmepumpe, hvis der er tale om en energiforbedring. Det kan forkorte tilbagebetalingstiden yderligere.

Læs mere om tilskud til varmepumpe her

En varmepumpe er altså den billigste varmeløsning

Selvom varmepumper bruger strøm til at opvarme din bolig, er de altså så energieffektive, at de slår alle andre varmeløsninger på det årlige forbrug. Og fordi de er så billige i drift, kan de også ofte tjene sig selv hjem igen på 15-20 år, ligesom alle de andre varmeløsninger i Bolius´ undersøgelse.

Det skal du være opmærksom på, når du udregner forbruget

En luft-til-luft varmepumpe er billigst, men den kan ikke stå alene

Ser man alene på prisen, så viser luft-til-luft varmepumpen sig at være den billigste varmepumpe i både indkøb og drift. Du skal dog være opmærksom på, at den ikke kan producere varmt vand, hvorfor den også sjældent kan stå alene som eneste varmekilde i et hus.

Bruger du strøm til at opvarme vand?

Ca. ⅓ af varmeforbruget i en husstand går til at producere varmt vand. Så bruger du el til at producere varmt vand, skal du også huske at medregne det i regnskabet. Har du f.eks. et træpillefyr, som du lukker ned om sommeren, vil det typisk være en el-patron, der producerer varmt vand – og det er markant dyrere end træpiller.

Men har du f.eks. en jordvarmepumpe eller en luft-til-vand varmepumpe, så behøver du ikke lukke dem ned om sommeren. De kan også producere varmt vand om sommeren til billige penge, og det er der taget højde for i deres totaløkonomi. Det er der ikke altid ved pillefyr.

Er dit hus godt nok isoleret?

Hvor godt dit hus er isoleret, har selvfølgelig også stor betydning for, hvor stort dit varmeforbrug vil være - uanset varmeløsning. Derfor kan der også være (mange) penge at spare på varmeregningen ved at efterisolere dit hus.

Vælg den rigtige varmepumpe og spar på strømmen

Uanset hvilken type varmepumpe du overvejer at installere i din bolig, er det vigtigt at vælge en, der passer til dit behov. Det sikrer dig den mest optimale og energieffektive varmeløsning – og det lavest mulige strømforbrug.

Tag kontakt til din lokale autoriserede installatør og få hjælp til dimensionering og valg af den rigtige løsning, eller bestil et gratis tilbud her – så finder vi en installatør til dig i dit nærområde.

Bestil gratis tilbud

Skru en grad ned og spar på strømmen

Sidst men ikke mindst får du også et generelt sparetip, som du kan bruge, uanset hvilken varmeløsning du har.

En tommelfingerregel siger nemlig, at man kan spare ca. 5 % på varmeregningen, for hver grad du skruer ned. Så tager du en ekstra trøje på og kan nøjes med 21 grader i stedet for 23 grader, så kan du faktisk spare 10 % på strømmen, træpillerne, gassen, olien eller fjernvarmen – hvor mange penge det så bliver til afhænger af din varmeløsning.

Relaterede artikler

Hvad koster en varmepumpe?

Varmepumper er en moderne og energieffektiv varmeløsning, der i rigtige mange huse – især uden for fjernvarmenetværket – kan erstatte ældre og dyrere varmeløsninger.

Læs mere

 

Smart Price Adaption

Vølunds produkter passer ind i den moderne bolig, hvor forskellige systemer og tekniske løsninger kan tale sammen og i vid udstrækning kan tænke selv.

Læs mere

Varmepumpe på abonnement

En varmepumpe på abonnement er en god mulighed til dig, der gerne vil have varmepumpens fordele uden at skulle investere penge i at købe en varmepumpe.

Læs mere

Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist

Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.

Kom godt i gang

keyboard_arrow_up
Loading...